W związku z występującymi na terenie Niemiec od połowy maja 2011 r. zachorowa-niami wywołanymi skażoną szczepami E. coli żywnością, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy zwraca się o zamieszczenie na Państwa stronach internetowych, biule-tynach/informatorach oraz w dostępnych dla społeczeństwa miejscach krótkiej informacji na temat podstawowych zasad zapobiegania tym zakażeniom wśród ludności.
Pałeczka okrężnicy (E. coli) jest powszechnie występującą bakterią, ale tylko niektóre jej szczepy mogą produkować szczególnie niebezpieczne toksyny, które wywołują ciężkie schorzenia u ludzi.
Szczep E. coli 0104 STEC wywołuje zespół hemolityczno-moczanowy (uszkodzenie naczyń krwionośnych w nerkach). Pierwszymi objawami są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce.
Zakażenie przenosi się przez skażoną wodę, świeże warzywa (sałata, brokuły, pomido-ry, ogórki itp.), surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zaka-żoną i zakażonymi zwierzętami.
Zaleca się szczególną ostrożność przy przygotowywaniu i spożywaniu świeżych wa-rzyw, szczególnie importowanych.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności, w szczególno-ści świeżych owoców i warzyw, które będą spożywane na surowo. Przed poddaniem ich my-ciu powinny być namoczone, a następnie każda ich część powinna być dokładnie i wielokrot-nie umyta.
Ponadto, biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia z człowieka na człowieka drogą pokarmową, istotne jest zachowanie zasad higieny osobistej.
Szczegółowe informacje dot. zasad postępowania z żywnością wskazuje wydana przez Światową Organizację Zdrowia ulotka informacyjna „Pięć kroków do bezpiecznej żywności”, którą załączam, jak i wstępna ocena ryzyka sporządzona przez ECDC.
Załączniki:
1.Ulotka „Pięć kroków do bezpiecznej żywności”,
2. Wstępna ocena ryzyka sporządzona przez ECDC.