Wesele jest jednym z miejsc, gdzie najłatwiej można zarazić się koronawirusem. Impreza trwa wiele godzin, gromadzi nawet kilkaset osób, a alkohol sprzyja zmniejszaniu dystansu społecznego. Zabawa – tańce sprzyjają rozprzestrzenianiu się wirusa, co znacznie zwiększa ryzyko zakażenia.
W związku z trwającą pandemią koronawirusa SARS-CoV-2 należy przestrzegać obwiązujących przepisów przeciwepidemicznych, stosować zasadę częstego mycia i dezynfekcji rąk, zachować zasadę dystansu społecznego (minimum 2 metry), a w miejscach wyznaczonych przepisami (w tym w świątyniach) - przestrzegać obowiązku zakrywania ust i nosa.
Organizator wesela lub przyjęcia okolicznościowego jest zobowiązany zapewnić bezpieczeństwo pracownikom obsługującym imprezę i gościom.
Należy:
• ograniczyć liczbę gości zgodnie z aktualnymi przepisami – na dzień 3.06.2020 r. maksymalna liczba uczestników imprezy to 150 osób. Organizator musi sporządzić listę uczestników imprezy z podaniem informacji umożliwiających szybki kontakt;
• poinformować gości i obsługę, że w imprezie nie mogą brać udziału osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie, izolacji; manifestujące objawy ze strony układu oddechowego;
• ograniczyć spotkania i narady wewnętrzne;
• postarać się, aby przy stołach siedziały razem osoby z tej samej rodziny lub z jednego gospodarstwa domowego;
• zapewnić płyn dezynfekcyjny w sali jadalnianej i przy toaletach;
• należy dostosować liczbę osób obsługujących do liczby gości, 1 osoba obsługująca na nie więcej niż 15 osób. Dany stół powinien być obsługiwany przez tego samego obsługującego (obsługujących);
• zwiększyć częstotliwość wymiany zastawy stołowej;
• często dezynfekować powierzchnie wspólne np. klamki, poręcze, włączniki;
• przy organizowaniu przestrzeni samoobsługowej tzw. wiejskich stołów, stołów z napojami i ciastami, barów sałatkowych zapewnić obsługę tych miejsc, aby wyeliminować bezpośredni kontakt gości z wyposażeniem tych stanowisk;
• podczas przygotowania posiłków zapewnić warunki podwyższonego reżimu sanitarnego, często myć i w miarę możliwości dezynfekować używany sprzęt i wyposażenie kuchni.
Źródło: PSSE Brodnica